Screaming Frog, bir web sitesindeki tüm url’leri tarayarak sitedeki url’ler ( sayfalar ) hakkında detaylı bilgiler sunan SEO analiz aracıdır. Eğer Screaming Frog full versiyona sahip değilseniz sizin için sadece 500 url’lik analiz yapacaktır. Bu da sayfa sayısı fazla olan e-ticaret firmaları için herhangi bir fayda sağlamayacaktır.
İçeriğin devamında Screaming Frog hesabınızı full versiyona yükseltebileceğiniz trial bilgilerini paylaşacağım.
İçindekiler
Screaming Frog SEO Spider Kurulumu
Screaming Frog kurulumu yapmak için ilk olarak ( https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/ ) bu linkten Screaming Frog’u bilgisayarınıza indirip kurmanız gerekmektedir. Kurulum işlemini tamamladıktan sonra üst menüde yer alan “Licence > Enter Licence” seçeneğine tıklamalısınız. Açılan pencerede “Username” ve “Licence Key” bilgilerini girdikten sonra “Ok and Restart” butonuna tıkladıktan sonra programı kapatıp yeniden açmanız gerekmektedir.
Bu işlem tamamlandıktan sonra kontrol etmek için tekrar “Licence > Enter Licence” sayfasını açtığınızda lisans bilgileriniz ve lisans geçerlilik tarihi burada yer alacaktır.
Screaming Frog full versiyona sahip olmanız için girmeniz gereken bilgiler ;
Screaming Frog İle Site Tarama İşlemi
Yukarıda belirttiğim kurulumu tamamladıktan sonra, Screaming Frog ile site taramam işlemi için program içerisindeki “Enter Url To Spider” yazan arama çubuğuna web sitenizin adresini yazarak “Start” butonuna tıklamanız gerekmektedir. Bu aşamada program sitenizi taramaya başlayacaktır. Sitenizdeki sayfa sayısı fazla ise programın sitenizi tarama süresi de artacaktır.
Site adresini yazdığınız arama kutusunun sağ tarafında bulunan “Crawl” alanında taramanın aşamasını ( %’lik olarak ) görebiliriz. Bu alandaki tarama aşaması %100 olduğunda siteniz tamamen taranmıştır.
Sitenizdeki url sayısı çok fazlaysa program tarafından yapılan tarama %100’ü tamamlayamayabilir. Böyle bir durumda karşılaştığınızda da programın kullandığı ram oranını arttırmanız gerekmektedir. Program içerisindeki üst menüden sırayla “Configuration > System > Memory Allocation” seçeneğine tıklamalısınız. Açılan pencerede default 2 GB ram kullanımı yapıldığı görülmektedir. Buradan ram kullanımını arttırdıktan sonra “Ok and Restart” butonuna tıkladıktan sonra programı kapatıp yeniden açmanız gerekmektedir. Bu işlemi tamamlandıktan sonra tarama işlemi yeniden yapılmalıdır.
Screaming Frog SEO Analiz Hataları ve Çözümleri
Site tarama işlemini tamamladıktan sonra Screaming Frog SEO analiz hatalarına ve çözümlerine geçebiliriz. Aşağıda maddeler halinde dikkat edilmesi gereken SEO hatalarını ve çözümlerini bulabilirsiniz. Sitenizin organik aramalarda sizi temsil edebilmesi, anahtar kelimelerinizde sıralama kazanabilmesi ve bu kelimelerden trafik çekebilmesi için mümkün olduğunca tüm hataları gidermeniz gerekmektedir.
İnternal ( Dahili / İç ) Link
İnternal Link : Bir web sitesi içerisindeki tüm linklerdir. Analizi tamamladıktan sonra sağ tarafta bulunan menüden “İnternal” seçeneğine tıkladığınızda sol tarafta “Address” başlığının altında sitenizdeki tüm iç linkleri görebilirsiniz. Burada “Status Code” seçeneğine çift tıkladığınızda durum kodlarına göre linkleri inceleyebilirsiniz. Bu aşamada odaklanacağımız durum kodları 500, 404 ve 301 durum koduna sahip sayfalardır.
Mümkün mertebe listelenen linklerin tamamının durum kodlarının 200 olmasına önem vermelisiniz. 200 durum kodu herhangi bir sorun olmadığını işaret etmektedir.
500 ( Sunucu Hatası ) Durum Kodu
500 Kodu : Sitenizi barındırdığınız sunucuda bazı problemler olduğu ve bu sebeple bu sayfaların açılmadığını ifade etmektedir. Yaptığımız analiz ve filtreleme sonucunda 500 durum koduna sahip linkler olup olmadığını tespit etmeniz gerekmektedir.
Google gibi arama motorlarında yapılan organik aramalarda üst sıralarda yer almak isteyen web sitelerinin, ekonomik imkanlar çerçevesinde sunucu tarafına yatırım yapması çok önemlidir.
500 Kodu Hatası Çözümü
Eğer sitenizde 500 durum kodu hatası veren linkler var ise; 500 durum kodu hatasını çözmek için, öncelikle bu linklerin açılıp açılmadığından emin olmanız gerekir. Bunun için tarayıcıda bu linkleri açmayı denemelisiniz. Eğer linkiniz açılıyorsa herhangi bir sorun olmadığını göstermektedir. Anlık test esnasında program botları sunucu kaynaklı sayfaya ulaşamamış olabilir.
Fakat link açılmıyor ise sunucu tarafında sayfanın neden açılmadığını kontrol etmeniz gerekir. Sunucu kısmını siz yönetmiyorsanız veya sunucu konusunda uzman değilseniz altyapı desteği aldığınız kişi/firmalardan destek talep etmelisiniz.
404 ( Sayfa Bulunamadı ) Durum Kodu
404 Kodu : Siteniz içerisinde daha önce oluşturulan bir sayfaya ulaşılamadığını ifade etmektedir. Daha önce açtığınız bir sayfayı sonradan sildiğinizde bu sayfadan tamamen kurtulmuş olmazsınız. Sitenizin sunucusu içerisinde bu sayfanın kaydı tutulduğu için bu sayfaya ulaşılmak istendiğinde hata vermektedir.
Google gibi arama motorlarında yapılan organik aramalarda üst sıralarda yer almak isteyen web siteleri için; 404 hatalarının çözülmesi önemlidir. Hem arama motorları hemde sitenizi ziyaret eden kullanıcılara 404 sayfalar sunmak sitenizin performansına zarar verecektir.
404 Kodu Hatası Çözümü
Sitenizde 404 durum kodu hatası veren linkler var ise; 404 durum kodu hatasını çözmek için, öncelikle bu linklerin açılıp açılmadığından emin olmanız gerekir. Bunun için tarayıcıda bu linkleri açmayı denemelisiniz. Eğer linkiniz açılıyorsa herhangi bir sorun olmadığını göstermektedir. Anlık test esnasında program botları sunucu kaynaklı sayfaya ulaşamamış olabilir.
Fakat link açılmıyor ise 404 hatası veren bu linkleri en ilgili sayfalara yönlendirmeniz gerekmektedir. Bu yönlendirmeyi 301 durum kodu ile yapmanız en doğrusu olacaktır. Bu yönlendirme işlemini tamamladıktan sonra mutlaka yine tarayıcı üzerinde 404 hatası veren linklerin 301 kodu ile yönlendiğinden emin olmalısınız. 301 yönlendirmesi için altyapı sağlayıcınızdan destek alabilirsiniz. Site panelinizde 301 yönlendirme alanı mevcutsa buradan da yapabilirsiniz.
301 ( Yönlendirilmiş Sayfa ) Durum Kodu
301 Kodu : Siteniz içerisinde bulunan bir url’in kalıcı olarak başka bir url’e yönlendirilmesidir. Bu yönlendirmenin yapılmış olması kötü değildir. Fakat program vasıtasıyla analiz yaparken 301 yönlendirmesi yapılan url’e ulaşabiliyor olmamız kötüdür.
Bu sorun; sitenizde eski linkler olduğunu göstermektedir. Yönlendirme yapılmış bir url site içerisinde ulaşılabilir olduğu için Google botları da bu linklere ulaşmaya devam edecektir. Bu da yönlendirilen url’den kısa vadede kurtulamamanıza sebep olacaktır.
301 Kodu Hatası Çözümü
Sitenizde 301 durum kodu hatası veren linkler var ise; 301 durum kodu hatasını çözmek için, öncelikle bu linklerin açılıp yönlendirildiğinden emin olmanız gerekir. Bunun için tarayıcıda bu linkleri açmayı denemelisiniz. Eğer linkler yönlendirmeli bir şekilde açılıyorsa bu sorunu çözmeniz gerekmektedir.
Tarayıcıdan açtığınız bir linkin yönlenip yönlenmediğini anlamanız için tarayıcınıza “Redirect Path” eklentisini kurmanız gerekmektedir. Eğer tarayıcı olan Chrome kullanıyorsanız eklentiyi ( https://chrome.google.com/webstore/detail/redirect-path/aomidfkchockcldhbkggjokdkkebmdll ) bu linkten indirerek tarayıcınıza kurabilirsiniz. Eklentiyi kurduktan sonra 301 yönlendirmesi yapılan url’i açmaya çalıştığınızda tarayıcınızdaki “Uzantılar” bölümünde yer alan “Redirect Path” içerisinde durum kodu 301 şeklinde size gösterilecektir.
Bu sorunun çözülmesi için, 301 yönlendirmesinin yapıldığını url’in hangi sayfada ve nerede olduğunu bulmanız gerekmektedir. Sorunun kaynağı sitenizin herhangi bir alanında 301 yönlendirmesi yapılan eski url’in hala barınıyor olmasıdır. Bu url’i tespit etmeniz ve 301 yönlendirmesi yapılan yeni url’in o alana eklenmesi gerekmektedir.
External ( Harici / Dış ) Link
External Link : Bir web sitesi içerisinden farklı bir web sitesine giden linklerdir. Analizi tamamladıktan sonra sağ tarafta bulunan menüden “External” seçeneğine tıkladığınızda sol tarafta “Address” başlığının altında sitenizdeki tüm dışarıya giden linkleri görebilirsiniz. Buradaki tüm linkleri tek tek kontrol etmeniz gerekmektedir.
External Link Hatası Çözümü
Kontrol ettiğiniz external linkler içerisinden; sitenizle ilgisi olmayan, tanımadığınız veya sizin tarafınızdan eklenmemiş bir site bulmaya çalışmalısınız. Bu linklere; sosyal medya linkleri, altyapı sağlayıcı linkleri, Google platform linkleri vb. linkler olması doğaldır. Adult içerikli herhangi bir site yada rakibinize giden herhangi bir link varsa bunları tespit edip sitenin hangi sayfasından gittiğini bulup kaldırmanız gerekmektedir. Kötü amaçlı linkler sitenizin SEO performansına doğrudan olumsuz etki edecektir.
Not : Altyapı sağlayıcınıza link verilmemesi daha iyi sonuçlar almanızı sağlayabilir. Eğer böyle bir link varsa bu noktada altyapı sağlayıcınız ile linkin kaldırılması yönünde görüşebilirsiniz. %90 ihtimalle kaldırmak istemeyecekleri için bu linkin kalması sitenize çok büyük zarar vermeyecektir.
Page Titles ( Sayfa Başlığı ) Meta
Page Title : Bir web sitesi içerisindeki sayfaların başlıklarını ifade etmektedir. Meta title etiketi olan sayfa başlıkları ile sayfa içerisine eklediğiniz içeriğin/makalenin başlığı birbirine karıştırılmamalıdır. Analizi tamamladıktan sonra sağ tarafta bulunan menüden “Page Titles” seçeneğine tıkladığınızda sol tarafta “Address” başlığının altında sitenizdeki tüm iç linkleri ve hemen yanında “Title ” başlığı altında title etiketlerini görebilirsiniz.
Sağ tarafta bulunan menüdeki “Page Titles” başlığı altında yer alan “Missing, Duplicate, Over ve Below” başlıklarındaki verileri inceleyeceğiz. Meta title etiketleri için hatalar yada geliştirmesi gerekenler bu başlıklar altındadır.
Missing ( Eksik ) Page Titles Meta
Missing Page Titles : Bir web sitesindeki sayfaların eksik sayfa başlıklarını ifade etmektedir. Program; yaptığı SEO Analizinde, meta title ( başlık ) etiketine sahip olmayan sayfalar yakaladıysa bunları sağ menüde bulunan Page Titles menüsünün altında “Missing” kısmında belirtecektir. Missing alt menüsü seçildiğinde solda bulunan Address başlığının altında title etiketine sahip olmayan sayfalar listelenecektir.
Title etiketine sahip olmayan sayfalarınız varsa, mutlaka bu sayfalar için title etiketi girmeniz girmektedir. Hem Google botları hemde sektörünüzle ilgili araştırma yapan kullanıcılar için sayfanızda title etiketi olmaması sitenizi olumsuz etkileyecektir. Kullanıcıları ilk karşıladığımız ekran olan Google Serp ( Sonuç ) ekranında sayfanızın başlığı etkili bir şekilde, sitenize tıklanmasını sağlayacak özellikte olmalıdır.